Cudowne właściwości kakao oraz przepis na awokadellę 0

Dawid Wolfe w swojej książce pt.: "Superżywność" napisał: "Czekolada ma w sobie coś, co wykracza poza zmysły dotyku, zapachu, smaku i odczucia towarzyszącego jej spożywaniu. Esencja czekolady to fenomen, którego po prostu nie sposób opisać."
W pełni zgadzam się z tym zdaniem. Trudno nie docenić tego wspaniałego smaku i różnorodności wykorzystania czekolady. O tym, jak piękny i cudowny może być świat z czekolady przekonaliśmy się w książce Roalda Dahla "Charlie i fabryka czekolady". Niejedno dziecko, a pewnie też wielu dorosłych pragnęłoby zamieszkać w takiej fabryce, jaką opisał Roald Dahl, a później pokazał Tim Burton w ekranizacji książki.

czytaj całość »
Jagody goji – źródło młodości 0

Owoce goji stosuje się od ponad 2500 lat w medycynie naturalnej krajów azjatyckich. Mistrzowie chińskiego zielarstwa byli przekonani, że jagody goji są źródłem wiedzy. Ponadto przypisywano im działanie ochronne dla nerek, wątroby i oczu. Roślinę tę wykorzystywano w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek. Chińczycy wierzą, że owoc ten potrafi znacznie wydłużyć życie osób, które go spożywają.

czytaj całość »
Surowa gryczanka w dwóch odsłonach 0

Czy wiecie, że kaszę gryczaną można jeść na surowo? Ja do nie dawna nie wiedziałam, a teraz jestem pod wielkim wrażeniem surowej gryczanki. Dzięki temu, że nie gotujemy kaszy zachowuje ona wiele cennych składników: witamin (B1, B2, P, PP) oraz minerałów (wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod). Kasza jest bardzo dobrym źródłem białka. Jest bogata w aminokwasy, których nasz organizm nie wytwarza: tryptofan i lizynę. Niewątpliwie warto ją jeść.

 

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl